Lesprogramma

Jonge Haagse Stadsdichter – Scholenwedstrijd

Den Haag gaat op zoek naar een Jonge Stadsdichter!

Vanaf 10 mei tot 8 juni 2022, kun je je klas aanmelden om mee te doen aan de scholenwedstrijd, de winnaar van deze wedstrijd wordt de Jonge Stadsdichter van 2023. 

VO-scholen uit alle stadsdelen en leerlagen in Den Haag worden uitgenodigd om mee te doen aan de scholenwedstrijd. Van iedere school die meedoet krijgt één klas in het najaar een poëzietraining door Huis van Gedichten. Per klas wordt een selectie gemaakt, deze gaan door naar de finale. Waarna één van de kandidaten van álle scholen, in de finale op Nationale Gedichtendag 2023 wordt uitgeroepen tot eerste Jonge Stadsdichter van Den Haag.

Robert van Asten, wethouder Cultuur: ‘Niet om ‘de beste’ te vinden, want kunst is geen wedstrijd. Wel om zoveel mogelijk scholieren te stimuleren om creatief met taal en performance aan de slag te gaan.’ Daar is de scholenwedstrijd en het Jonge Stadsdichterschap primair op gericht, het stimuleren van jongeren om op een creatieve manier met taal en performance om te gaan en met taal voor verbinding te zorgen.

De teksten van de Jonge Stadsdichter 2023,  zullen de stad verrijken bij belangrijke en actuele gebeurtenissen, bijvoorbeeld de 5 mei viering. De Jonge Stadsdichter krijgt hiervoor gedurende het hele jaar begeleiding in schrijven en performen van Guus van der Steen, schrijfdocent bij Huis van Gedichten.

Interesse om mee te doen? Meld je klas snel aan, want de plekken zijn beperkt. Uit ieder stadsdeel kan één VO-school gratis meedoen. Komende jaren wordt de deelname uitgebreid naar alle scholen in Den Haag. De inschrijving staat open tot 8 juni 2022, inschrijven kan via het de boekingsknop onder aan deze pagina.

Het Jonge Stadsdichterschap is een initiatief van gemeente Den Haag, Huis van Gedichten, de Bibliotheek Den Haag, en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

Praktisch

  • De reeks omvat 6 lesuren per school, verdeeld over 3 blokuren
    (tenzij de leerlingen een kortere aandachtspanne hebben, dan verdelen we de reeks over 6 losse lessen)
  • Het rooster maken we in overleg, de lessen vinden plaats in de maanden sept/okt/nov/dec 2022
  • Alle leerjaren en leerniveaus zijn welkom, alleen eindexamenklassen zijn uitgesloten van deelname

Meer informatie

Voor meer informatie mail naar malou@huisvangedichten.nl

Relevante activiteiten

Inschrijving Scholenwedstrijd

10 mei tot 8 juni 2022