Activiteit

Adelina Ignat is de Jonge Stadsdichter 2024 van Den Haag

Jonge Stadsdichter Scholenwedstrijd finale

Adelina Ignat is de nieuwe Jonge Stadsdichter van Den Haag. Zij is de winnaar van de middelbare scholen-wedstrijd uit alle stadsdelen van Den Haag. Het winnende gedicht “Bubbel” gaf tijdens de finale de doorslag en zij mag zich in 2024 de Jonge stadsdichter van Den Haag noemen.  

Den Haag is een meisje nietsvermoedend, jong
door haar eigen straten huppelend
Als een bubbel net voor de regen komt 

De finale van de Haagse scholenwedstrijd vond plaats op donderdag 25 januari in de Centrale Bibliotheek. Sam Hermans, directeur Bibliotheek Den Haag, gaf hiervoor de aftrap tijdens Nationale Gedichtendag. Programmamaker en schrijver Splinter Chabot presenteerde de bijeenkomst. De winnaar werd gekozen door een vakkundige jury bestaande uit Sophia Blyden en Hasan Gök, voorgezeten door dichter en performer Dean Bowen.  

De acht finalisten hebben tijdens de finale hun gedichten voorgedragen. De afgelopen periode bezochten zij de tentoonstelling Back Street en hebben zij, onder begeleiding van Huis van Gedichten, hun werk geschreven. De Jonge Stadsdichter 2023, Chelsy Valentina, was aanwezig om het stokje door te geven aan Adelina Ignat, leerling van het Gymnasium Haganum. De bijeenkomst werd muzikaal omlijst door zangeres Lilo. 

Finalisten Jonge Stadsdichter in Centrale Bibliotheek. Foto Martijn Beekman

Gemeente Den Haag, Bibliotheek Den Haag, Huis van Gedichten en het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum willen met dit initiatief laten horen wat er bij Haagse jongeren speelt. De jonge dichter krijgt het woord bij belangrijke en actuele gebeurtenissen in Den Haag. Zo inspireert zij kinderen en jongeren meer bezig te zijn met taal en zorgt voor verbinding in de stad. 

Quote jury: “Indrukwekkend over hoeveel leven de jonge finalisten in taal kunnen blazen. Die taal gekoppeld aan hun stem is ongelooflijk bijzonder om deel van uit te maken.”  

Het hele jaar door
De Jonge Stadsdichter zal zich de rest van het jaar vaker laten horen. Houd voor actuele gedichten en evenementen www.bibliotheekdenhaag.nl en www.huisvangedichten.nl in de gaten en volg de Jonge Stadsdichter op Instagram @jongestadsdichter070. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten