Daniëlle Zawadi

Poëzie Spoken word

Daniëlle Zawadi (1999) schrijft proza en treedt op met spoken word. Haar verhalen gaan veelal over wat het betekent om jong te zijn in Nederland als iemand van de tweede generatie: geboren in de Democratische Republiek Congo maar opgegroeid in Nederland.

‍In haar werk kaart Zawadi haar bi-culturele achtergrond aan. Ze heeft het over vriendschap en hoe de definitie daarvan verandert des te ouder ze wordt. Als iemand die onderdeel uitmaakt van GenZ ziet ze in haar schrijven de kans om haar belevingswereld vast te leggen als een foto; één waarin andere zich ook in herkennen doormiddel van woordkeuzes die naast het Nederlands, ook Frans en Engels betreffen. Een vorm hiervan was haar theaterdebuut Alstublieft, Zawadi. Dit was een one-woman spoken word voorstelling waarmee ze door het land tourde.

‍Wegens haar passie voor schrijven initieerde Zawadi een platform voor woordkunst in Den Haag: Het Zwarte Schaap. Verder was zij deelnemer van het Letterenfonds’ Slow Writing Lab, won ze tijdens de 1st Queer & Feminist Poetry Awards de Black Indigenous People of Color Voice Award in 2020. Ze ging in 2022 mee met het Das Mag schrijverkamp. In 2022 stond zij op de 39e Nacht van de Poëzie. Momenteel is zij coach van Poetry Circle 070 en programmamaker bij Poetry International.

Daarnaast doet Zawadi vrijwilligerswerk bij Centrum 1622, Love Your Mind een project over de mentale gezondheid bij jongeren in Den Haag. Door haar betrokkenheid in de stad, mocht ze voor Het Haags Verhaal fotoboek een essay schrijven over makerschap in Den Haag. Tijdens de presentatie van dit boek droeg ze spoken word voor aan Hare Majesteit de Koningin Máxima.

 

Lesprogramma's die Daniëlle Zawadi geeft

Voortgezet onderwijs, Bovenbouw, Middenbouw, Onderbouw, Speciaal onderwijs
6 uur + museumbezoek Back Street, gratis 2 scholen per stadsdeel

Relevante activiteiten

Finale Jonge Stadsdichter 2024

donderdag 25 januari 2024, Nationale Gedichtendag

Spoken Wordshops met Daniëlle Zawadi

Maandag 16, 23 oktober, 6, 13, 20, 27 november, 4 en 11 december

Broeinest – Crossing Border

vrijdag 3 november

Presentatie poëzine #2

donderdag 11 mei

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten