Broeinest op Crossing Border
Lesprogramma

Broeinest op Crossing Border

Muziek in poëzie & Poëzie in muziek

Leerlingen leren nieuwe artiesten kennen en dragen zelf geschreven poëzie voor tijdens de eindpresentatie “Broeinest” op Crossing Border.

Muziek en poëzie zijn als koffie en cake. Op zichzelf al lekker, maar samen nog veel lekkerder. Op het Crossing Border festival vullen poëzie, spoken word en muziek elkaar aan. Dit driedaagse festival in november zet lokale en internationaal erkende zangers, schrijvers, dichters en muzikanten in de schijnwerpers. Beeld je eens in, een middelbare scholier die op één van die podia een eigen tekst mag voordragen, waarschijnlijk voor het eerst.

Het Broeinest-lesprogramma combineert creatief schrijven in de klas met een podiumervaring live op het festival. Wij geloven dat iedereen een verhaal te vertellen heeft, ongeacht leerniveau of achtergrond, en waar kun je dat beter ervaren dan tussen (inter)nationale schrijvers, muzikanten en dichters?

Tijdens de lessen op school luisteren leerlingen naar werk van twee Crossing Border-artiesten, een dichter of schrijver en een muzikant. Ze onderzoeken het effect van muziek, dynamiek en ritme op een tekst, en denken na over wat muziek voor hen persoonlijk betekent. Onze docenten begeleiden de leerlingen bij het schrijven van hun eigen poëzie of spoken word stukken geïnspireerd op het werk van de artiesten. Als kers op de taart presenteren de leerlingen hun werk live op het podium op vrijdagavond tijdens het festival. Ze delen het podium samen met de artiesten die hen inspireerden in de schrijflessen.

De eindpresentatie Broeinest vindt plaats tijdens Crossing Border festival op vrijdagavond 3 november 2023. Leerlingen van alle scholen die meedoen, staan samen met de (in de les behandelde) artiesten op het podium.

Relevante activiteiten

Broeinest – Crossing Border

vrijdag 3 november

Presentatie T3 leerlingen GSR Rijswijk

21 april, besloten optreden in het H3C

Crossing Border 2018

2 november 2018

 

 

Gedichten gemaakt in dit programma

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

creatieve uitdagende lessen. Leerlingen werden de hele les door gestimuleerd te geloven in zichzelf en hun creaties. Sommige leerlingen hadden het nodig een beetje op weg te worden geholpen. De sfeer in de groep was veilig en respectvol. Er werd naar elkaar geluisterd.
— Cathy van Swieten, Esloo College

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten