Project

poëzine

Het doet ertoe.

Al meer dan 10 jaar begeleidt Huis van Gedichten leerlingen van Johan de Witt Scholengroep bij het voordragen van zelfgeschreven gedichten tijdens de officiële Dodenherdenking in de Tweede Kamer. Mede dankzij het succes van deze samenwerking zijn we in co-creatie met Johan de Witt een project gestart voor alle voorexamen klassen (zo’n 21) van alle leerjaren. Van kader en praktijkonderwijs tot het vwo, alle leerlingen krijgen lessen creatief schrijven. Want iedereen heeft een verhaal dat gehoord mag worden.

De kern van de lessen is dat leerlingen nadenken en aan de slag gaan met de kracht van hun eigen verhalen, taalrijkdom en ideeën. Dat ze op een speelse maar serieuze manier oefenen met het verwoorden en presenteren hiervan. Dat ze kunnen ervaren dat hun gedachten, gevoelens, meningen, ideeën en verhalen ertoe doen. Dat wat ze schrijven ertoe doet.

Leerlingen bezoeken als kick off Back Street in het Literatuurmuseum en krijgen vervolgens vier schrijflessen in de klas. Uit iedere klas worden teksten en quotes verzameld in een professioneel vormgegeven magazine; een poëzine. Daarnaast worden er posters gemaakt van een selectie quotes. Deze posters komen niet alleen in de school te hangen, maar ook in abris door Den Haag.

Het tweede poëzine werd begin 2023 feestelijk gelanceerd met een podiumpresentatie waarbij leerlingen hun eigen tekst uit het magazine voordroegen.
Ook poëzine #3 is inmiddels verschenen met weer een geslaagde presentatie in juni 2024. Tijdens deze lessenreeks werden ook oud-deelnemers van het Dodenherdenking-project ingezet als peer educators.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten