Lesprogramma

alles is morgen geschiedenis – kinderboekenweek 2020

Kinderboekenweek 2020 – bovenbouw

Alles om ons heen heeft een geschiedenis: de wereld, een land, een gebouw (wat is de geschiedenis van het gebouw waar je nu in zit?), maar ook dingen zoals je jas, dit bureau, deze theekop en mensen. Bijvoorbeeld de geschiedenis van prinses Beatrix en de geschiedenis van jezelf.

We kennen de geschiedenis van hele verre landen en uit hele verre tijden. Maar geschiedenis ligt ook heel dichtbij. De leerlingen gaan aan de slag met geschiedenis van ver weg, de Perzische cultuur, en geschiedenis dichtbij, de Coronapandemie.

In de afbeelding, lees je een gedicht van Omar Kayyam. Hij leefde rond 1100 in Perzië en maakte prachtige gedichten met het rijmschema aaba. De vorm van zijn verzen kennen we  nu als Perzisch kwatrijn.
Perzische verzen spelen zich vaak in de buitenlucht af, bijvoorbeeld in prachtige tuinen. De afgelopen tijd speelde alles zich vooral binnen af. Met die tegenstelling gaan we aan de slag. We schrijven een Perzisch kwatrijn over buiten en één over de tijd dat iedereen binnen moest blijven tijdens de Coronacrisis.

Bekijk ook onze Kinderboekenweeklessen voor de onderbouw; in een tipi hier ver vandaan en middenbouw: de rest is geschiedenis

Relevante activiteiten

Kinderboekenweek 2020 – en toen?

30 september t/m 11 oktober 2020