TAGORE, TROTS OP BOUWLUST
participatie, schrijven in de wijk

 

Gedichten van bewoners

 

Deo Prahladsingh van de Surinaamse Vereniging Bouwlust (SVB) benaderde ons met het plan voor een festival bij een bijzonder jubileum: in 1913 kreeg Rabindranath Tagore als eerste niet-westerling een Nobelprijs, die voor de literatuur. In het najaar van  2013 was dit dus een honderdjarige verjaardag. In Engeland waren er bij deze gelegenheid grote Tagore-festivals.

 

De SVB wilde voor deze verjaardag in samenwerking met Huis van Gedichten poëzieworkshops organiseren, met als inspiratiebron het werk van Tagore. In het werk van deze Indiase schrijver zijn veel actuele thema’s terug te vinden, zoals het belang van participatie, goed onderwijs, goed cultuuronderwijs, en bijvoorbeeld ook thema’s als trots, en thuis. Zo ontstond de naam & het thema: Tagore, Trots op Bouwlust.

 

Een zeer gemengde groep deelnemers schoof aan: kinderen en ouderen, de Surinaamse Vereniging, een Turkse bewonersvereniging, de Tolerantiewerkgroep, ex-gedetineerden, in cultuur geïnteresseerde buurtbewoners; in een workshopreeks ontstonden er prachtige gedichten en bijzondere ontmoetingen.

 

Dit programma eindigde met een klein festival: dichters gingen het podium op, zangeres Faya zong een aantal gedichten, en wethouder Rabin Baldewsingh opende de expositie van poëzieposters. Deze expositie reist voorlopig rond door de wijk.

 

Dit programma werd gefinancierd door de Stadsdeelgemeente Den Haag Zuid-West.